Hästar är högst personliga djur som betyder mycket för oss människor. Precis som hunden, är hästen många människors bästa vän. Därför kan det vara förödande om olyckan skulle vara framme, främst för sorgen, men även av betydande del för plånboken.
Är olyckan framme och hästen skadar sig eller blir sjuk kan det bli otroligt dyrt, framförallt utan rätt försäkring. En bra hästförsäkring kan inte bota sorgen men kan definitivt underlätta ekonomiskt och göra att du slipper betala många onödiga tusenlappar.
Vi har sammanställt hur mycket en hästförsäkring brukar kosta, vad som ingår och hur det fungerar i denna artikeln, nu kör vi!
Hur mycket kostar en hästförsäkring?
En hästförsäkring är inte mycket dyrare än någon annan försäkring, som för hunden eller bilen. Det är dock en viktig kostnad att räkna med när man räknar på hur mycket en häst kostar.
Räkna med att betala omkring 800 kronor per månad i försäkringspremie när du ska försäkra hästen. En hästförsäkring kan variera i pris från 200 kr upp till 1500 kr främst beroende på hästens ras och vad försäkringen täcker.
Det som påverkar priset mest är vilken storlek på försäkringen du väljer. De flesta försäkringsbolagen erbjuder nämligen olika ersättningsnivåer (hur stort belopp du kan få ut vid eventuella olyckor/skador eller sjukdom). Du behöver därför ta ställning till hur omfattande du vill att hästförsäkringen ska vara, med högre ersättningsnivå blir försäkringspremien, det du betalar för försäkringen, dyrare.
- En högre ersättningsnivå innebär en dyrare försäkringspremie.
- En högre självrisknivå innebär en lägre försäkringspremie.
Hästrasen, åldern samt tidigare sjukdomar är ytterligare faktorer som påverkar kostnaden på försäkringen. För att få en mer korrekt bild för just dina kostnader kan du använda en gratis jämförelsetjänst du hittar på konsumenternas.se.
Detta ingår i en hästförsäkring
En hästförsäkring delas oftast upp i fyra delar, veterinärförsäkring, självrisk, livförsäkring och tilläggsförsäkring. Veterinärförsäkring och självrisken ingår alltid i en hästförsäkring, men livförsäkring och andra tilläggsförsäkringar är valfritt.
Läs alltid villkoren noga innan du väljer försäkringsbolag eftersom försäkringarna skiljer sig åt och det kan finnas olika undantag. De vanligaste undantagen är att hästförsäkringen inte gäller vid beteenderubbningar, lynnesfel, ovanor eller tandproblem.
Veterinärvårdsförsäkring
Veterinärvårdsförsäkring är det vanligaste som ingår i en hästförsäkring och ersätter veterinärvårdskostnader när hästen blir sjuk eller skadas. För att försäkringen ska gälla måste veterinärvården utföras av en legitimerad veterinär. Försäkringen täcker inte medfödda skador eller skador som uppstått innan försäkringen började gälla.
De flesta försäkringsbolagen erbjuder tre olika ersättningsnivåer för veterinärvården och ligger omkring 40 000 kr, 80 000 kr och 120 000 kr.
Självrisk
Självrisk är den del av veterinärkostnader du betalar själv och finns oftast i två delar, fast självrisk och rörlig självrisk. Den fasta självrisken betalar du endast en gång under självriskperioden. Längden på perioden varierar mellan försäkringsbolagen men brukar vara omkring 100–150 dagar.
Den rörliga självrisken består av en viss procent, oftast mellan 15–25%. Denna procentsats betalar du på den summa som är kvar efter att den fasta självrisken är betald.
Livförsäkring
Livförsäkringen ingår inte i din grundförsäkring, tecknar du en livförsäkring stiger din försäkringspremie. Vad som ingår i livförsäkringen kan variera något mellan de olika försäkringsbolagen och finns i två olika varianter som kallas för A1 och A2, den sistnämnda är mer begränsad.
Det vanligaste vid en livförsäkring är att du får en engångssumma utbetalad om hästen dör innan den når en viss ålder. Hos försäkringsbolaget If år 2022 är den åldern 25 år och hos Agria är den 21 år. Efter att hästen har passerat den åldern slutar livförsäkringen att gälla och din försäkringspremie kommer att sjunka.
Livförsäkringen för häst kan utges om hästen behöver avlivas till följd av svåra skador som gör hästen onyttig. Om försäkringen ska gälla för avlivning behöver en (av försäkringsbolaget avsedd) veterinär erkänna hästens skada som varaktig.
Tilläggsförsäkring
De flesta hästförsäkringarna erbjuder möjlighet att teckna olika sorters tilläggsförsäkringar. Detta är alltid valfritt och du kan själv välja tilläggsförsäkring. Detta kan exempelvis vara ersättning vid rehabilitering, mediciner, djurambulans, veterinärens resor och även nödslakt.
Kan man försäkra en gammal häst?
Att försäkra en äldre häst, över 17 år är inte möjligt hos alla försäkringsbolagen. Gäller det ett avelssto kan det vara möjligt att försäkra hästen upp till 20 års ålder. Det enda försäkringsbolaget som har slopat ålderskriterier för hästförsäkringar är Agria. Här kan du försäkra din häst oavsett ålder.
Att försäkra en äldre häst bör du absolut överväga eftersom många skador och sjukdomar uppstår på äldre dagar. Ett akutbesök på ett djursjukhus kan snabbt kosta många tusenlappar om hästen behöver stanna kvar några dagar.
Källor:
https://www.konsument.se/hastforsakring/
https://www.hastbiten.se/vad-kostar-en-hastforsakring-i-manaden/
www.tidningenridsport.se/forsakringsstatistiken-visar-halta-hastens-nya-folksjukdom
https://www.konsumenternas.se/forsakringar/djurforsakringar/hastforsakringar/
https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/djurforsakringar/jamfor-hastforsakringar/