Huruvida man ska använda ordet nej eller fy är omdiskuterat bland hundägare och hundcoacher. Det är även en het debatt kring hur man ska använda ordet nej, om man överhuvudtaget ska det.
I min mening är ord bara ljud i hundars öron tills det att man lär hunden att associera ordet med något. Ordet NEJ kan precis som “ja, duktig vovve” fylla sin funktion hos en hund om man använder det rätt. I generella drag kan man säga att alla ord är okej att använda och fungerar bra som träningsord så länge hunden inte associerar ordet med bestraffning.
Det är här problemet med ordet nej uppstår, då många hundägare har lärt sina hundar att nej är lika med bestraffning eller dålig hund. Har hunden lärt sig att nej är lika med bestraffning är det oftast bäst att sluta använda nej, då inlärning med straff inte fungerar långsiktigt.
Exempel på hur man använder ordet nej fel:
Hunden leker med en tröja som du gillar. Du blir arg, skriker NEJ! och drar ifrån hunden tröjan. Gör man såhär blir hunden förvirrad och kan tro att det är förbjudet att leka eller vara glad, vilket skadar relationen mellan hund och ägare.
Hur säger man nej till sin hund?
Säg nej till hunden med din vanliga ton som gör att hunden förstår att den ska vänta eller avbryta det den gör. Säg aldrig nej eller fy med en arg ton och va inte arg eller bestraffa hunden för ett dåligt beteende.
Det kan verka svårt att få hunden att förstå vad man menar med ordet nej om man inte säger det argt eller använder bestraffning, men faktum är att det är relativt enkelt att få hunden att förstå ett nej.
Hur får man hunden att förstå ett nej?
Det finns några bra tillvägagångssätt när man vill lära sin hund eller valp att förstå ett nej. När du ska lära hunden ett nej så är det viktigt att använda positiv förstärkning (med t.ex godis) istället för bestraffning. Att säga nej och samtidigt bestraffa hunden är inte en bra idé!
Det finns enkla övningar man kan göra för att få hunden att förstå ett nej. Du kan testa följande:
- Håll en torrfoderkula i öppen handflata och stäng handflatan när hunden försöker äta torrfodret. Upprepa detta tills att hunden tappar intresset.
- När hunden inte längre kastar sig över torrfoderkulan utan istället sitter och tittat omkring sig kan du ta handen närmare hunden och säga nej för att sedan belöna hunden med en godisbit.
- Efter upprepade gånger kommer hunden att associera ordet nej med att vänta eller sluta göra det den gör.
Varför ska man inte säga nej till sin hund?
Det är många hundägare som tänker på bestraffning när de hör ordet nej till en hund. På grund av detta är det många som tänker att man inte ska använda ordet nej, när det egentligen handlar om hur man säger nej och vad hunden associerar med ordet. I vissa fall är det dock bäst att undvika sig av ordet nej.
Det kan vara bra att undvika att säga nej till en hund som du har adopterat eller på annat sätt fått när hunden är lite äldre, om du märker att hunden associerar ordet nej med skam eller rädsla. Det kan vara så att tidigare ägare har använt ordet nej felaktigt och bestraffat hunden, vilket gör att hunden associerar ordet nej med bestraffning.