Vilken hund är inte exalterad och på hugget om det finns kött i närheten?
Hundar är, liksom sin notoriska förfader vargen, naturliga köttätare och behöver kött med mycket protein för att må bra, växa och utvecklas. Visst är hundar omnivorer och kan äta en vegetarisk och varierande kost men huvudsakligen brukar kosten bestå av kött och animaliskt protein. Kött för hundar kommer i olika former och mest populärt är torrfoder av olika slag med en varierande kötthalt kring 15-50%.
Ett traditionellt torrfoder för hundar består till största del av kött, vanligtvis kött från lamm, kyckling, anka, gris och ko men kan även innehålla viltkött och olika fisk som lax.
Utöver torrfoder finns olika typer av snacks, våtfoder och givetvis rent kött. Rent kött, rått eller tillagat, är helt klart en favorit för många hundar och har kommit att bli populärt bland många hundägare då det i vissa fall har visat på ett bättre välmående och minskade allergier/bieffekter för hunden.
Alla vet dock inte vilket kött som är okej och inte okej att ge till sin hund, hur det ska tillredas och i vilken mängd. Allt detta har vi sammanställt i denna artikeln!
Testa 2 kg anpassat foder för bara 49 kr!
Min labrador Affi älskar fodret från Alvar! Det är värt att testa vad din hund tycker för bara 49 kr med gratis leverans. Fodret är dessutom skräddarsytt att passa din hund.
Vilket kött kan hundar äta?
Hundar kan äta kyckling, lamm, kalkon, anka, fläsk/griskött, nötkött och viltkött, som alla är naturliga proteinkällor vilka hjälper hundar växa sig starka. Dessa kött innehåller hälsosamma vitaminer och mineraler samt viktiga fettsyror som omega-6 vilka upprätthåller hundens hälsa.
Det är viktigt att välja magra kött med låg fetthalt eftersom hundar generellt sett har svårt att smälta fettet samt att det kan orsaka fetma och andra sjukdomar. Salt eller kryddat kött bör inte heller hundar äta då detta kan orsaka kräkning, diarré och uttorkning. För mycket salt och vissa kryddor kan vara dödligt för en hund.
Kyckling
Kyckling är bland det vanligaste köttet att ge till sin hund. Kycklingkött innehåller mycket protein och mineraler som hjälper din hund att växa och utveckla muskelmassa. Mineralerna i kyckling gör även att hunden upprätthåller hälsosam hud, päls och benstruktur. Undvik att ge kycklingskinn då detta innehåller mycket fett, vilket kan orsaka fetma och andra sjukdomar. Rå kyckling kan ges men detta medför alltid en risk för bakterier, vilket gör det viktigt att upprätthålla en god hygien om man inte tillagar köttet ordentligt.
Lamm
Hundar kan äta lamm och för många är det en storfavorit både rå och tillagad. Lamm är ett hälsosamt kött för känsliga hundar vilket hjälper till att hålla en god balans i hud, päls och muskler. Lamm är relativt vanlig i hundmat och fungerar för sig själv eller blandat i till exempel torrfoder.
Kalkon
Hundar kan äta kalkon. Kalkon är ett bra kött att ge hunden då det har en liten fetthalt samt innehåller protein som är lätt för hunden att bryta ner. Kalkon är ett bra alternativ för att underhålla muskelmassa.
Anka
Anka är ett hälsosamt kött som är rikt på järn och protein som är lätt för hundar att bryta ned. Foder med anka brukar rekommenderas till hundar som har en känslig mage eller lider av allergier.
Fläskkött/griskött
Hundar kan äta fläsk/griskött som är tillagat men inte rått. Rått fläsk/griskött är farligt för både människor och hundar då det kan innehålla trikiner och andra parasiter och bakterier, vilka kan orsaka smärta, kräkning, diarré och andra sjukdomar.
Hundar kan äta fläskfärs, blandfärs fläskfilé och fläskkotlett så länge köttet är tillagat och inte rått, samt att eventuella ben är bortplockade.
Hundar kan inte äta rimmat fläsk, skinka, revbenspjäll och bacon i större mängd då detta innehåller för mycket fett och salt för hundar, vilket orsakar problem och i värsta fall få dödlig utgång vid för stor mängd.
Nötkött
Nötkött är säkert för hundar att äta både rått och tillagat och är även en vanlig ingrediens i både torrfoder och våtfoder. Det är en mycket bra proteinkälla samt innehåller många viktiga mineraler och vitaminer som hundar behöver för att ha en fortsatt god hälsa. Nötköttet ska ges rent, utan kryddor, matfett, sås eller salt.
Hundar kan äta nötfärs, högrev, entrecote, rostbiff, ryggbiff och oxfilé så länge köttet är fritt från kryddor, salt och andra tillsatser. Undvik att ge hunden nötkött med små ben i då detta kan skada hunden.
Vilt kött
Vilt kött inkluderar allt från älg till fasan och är populärt att ge hunden både rått och tillagat. Viltkött är ett bra och nyttigt alternativ för hundar som bidrar med bra protein och en naturlig diet. Det är vanligt att hundar ges viltkött som älg, hjort, rådjur och ren i samband med jakt.
Hundar kan dock äta en mängd olika kött. Mindre vanliga men uppskattat kött för hundar är:
- Lax
- Struts
- Hjort
- Rådjur
- Älg
Vanliga kött man ska undvika att ge till hunden är processat kött som korv, skinka och salami samt salt, kryddat och fett kött som bacon. Undvik även att ge din hund kött med små ben eftersom dessa kan gå sönder och skada hundens tänder, hals och tarmar.
Vad ska man tänka på när man ger kött till hunden?
- Plocka bort ben
- Rengör köttet
- Undvik kryddor och salt
- Ta bort fett från köttet
- Undvik matfett
- Tillaga vid behov
- Frys inte ned kött flera gånger
Att förbereda köttet innan man ger det till hunden är extremt viktigt. Alla kött nämnda ovanför är väldigt nyttiga och hälsosamma men bara om de ges i rätt mängd och på rätt sätt.
Se först till att plocka bort allt ben från köttet, speciellt mindre ben som kan gå sönder och fastna i hundens tänder, hals eller mage. Efter det så bör du alltid rengöra köttet för att bli av med eventuella kemikalier eller onaturliga tillsatser.
Se även till att köttet inte innehåller några kryddor, då kryddor är för starka för hundens mage vilket resulterar i lidande och magont. Undvik även all typ av fett som smör, olja eller naturligt fett i köttet.
Rått kött kan ges men detta medför risk för bakterier som salmonella och campylobakter, det är därför alltid säkrast att tillaga köttet. Tillagning kan med fördel göras genom stekning eller kokning, se bara till att undvika matfett som smör och olja.
Det är viktigt att ge hunden färskt kött av hög kvalité och därför bör du vara uppmärksam på att inte frysa in köttet flera gånger efter upptining då risken ökar för bakterier och ruttet kött.
Testa 2 kg anpassat foder för bara 49 kr!
Min labrador Affi älskar fodret från Alvar! Det är värt att testa vad din hund tycker för bara 49 kr med gratis leverans. Fodret är dessutom skräddarsytt att passa din hund.
Rått kött
Att ge rått kött till hundar är ett vitt diskuterat ämne bland hundägare och veterinärer. Många anser att rått kött är bra för hundar eftersom det till stor del speglar hundars diet i det vilda. Vissa hundägare vittnar om att deras hundar som tidigare visat allergier och andra matbesvär har mått bättre av rått kött, men det finns ännu ingen forskning som bekräftar varken det ena eller det andra.
Hundar kan äta rått kött av olika slag, men det finns risk för sjukdomar och bakterier som salmonella och campylobakter. Rått kött är hälsosam naturlig mat för hundar som innehåller mycket essentiellt protein, fettsyror, mineraler och vitaminer vilka hjälper till att bibehålla en frisk hund.
Kan en hund bara äta kött?
Hundar kan inte endast äta kött eftersom kött saknar vissa essentiella mineraler och vitaminer som hundar behöver. Trots att hundar har en mage utvecklad för att leva på kött, behöver de en varierad kost som innehåller viktiga vitaminer och näringsämnen som finns i grönsaker och frukter.
De flesta hundfoder är gjorda och anpassade för att tillgodose hundens behov, vilka förutom kött inkluderar alla nödvändiga näringsämnen, proteiner och energi.
Olika sätt att ge hunden kött
Det mest självklara är givetvis att ge köttet som det är, utan att blanda det med någonting. Detta uppskattas ofta av hunden men du går då miste om att blanda köttet med något annat nyttigt som hunden inte är lika sugen på att äta.
Blanda kött i torrfoder
Ett bra sätt att ge kött till hunden som både är ekonomiskt och enkelt är att hacka upp köttet i mindre bitar och blanda i det i torrfodret. Detta kommer förmodligen göra att torrfodret blir mer attraktivt för hunden samt öka vätskan och proteinhalten i maten.
Lägg kött i vattenskål
Har din hund svårt att dricka men gillar kött kan man med fördel lägga köttet i en skål med lite vatten. Detta kommer göra att vattnet smakar gott och förmodligen blir uppdrucket i samband med att hunden äter köttet.
Kasta och lek med köttet
Att kasta en köttbit och låta din hund jaga eller springa efter det är ett naturligt och roligt sätt att aktivera din hunds jaktinstinkter. Detta stimulerar hunden mycket mer än att endast lägga köttet i en trött skål.
Det är mycket bra information
yack
Hej vad roligt att du gillar vår artikel!
Är det mycket purin i struts?
Hej Linda! Det finns inga studier på att det finns mer purin i struts än vad som finns i annat kött som kyckling, nöt eller fläsk.
Tack för bra information! Jag undrar dock vilken sorts kött som innehåller minst natrium, om man vill ge det till en hund med hjärtfel. (Hjärtsvikt )
Tack på förhand
Hej! Fisk innehåller generellt sett mindre natrium än kött. Vad gäller skillnaden i natriummängd bland olika kött är skillnaderna i de flesta fall minimala.
Hej!
Om man ska ge sin hund fisk tex lax behöver man tillaga det eller kan man ge det färskt också?
Hej! Det går alldeles utmärkt att ge hunden rå fisk eller lax såvida den inte är gammal. Rå fisk uppskattas av många hundar som ett komplement till mycket köttbaserad mat!