Att skriva den här artikeln känns jobbigt, även om det var länge sen min schäfer affi dog. Som tur var dog hon av ålder (hon blev 12 år) men det var fortfarande en otroligt jobbig process och tid efteråt. Jag vet precis hur det känns när ens hund dör, och det kan såklart ta extra hårt om hunden dör i förtid av en olycka eller sjukdom.
Oavsett hur jobbigt det är så behöver man göra något när hunden eller ens husdjur dör.
Det vanligaste är att man avlivar hunden eller katten hos en veterinär för att sedan kremera och eventuellt begrava hunden eller katten. Vissa begraver direkt i trädgården utan att kremera, vilket är okej i vissa kommuner, men inte alla. Andra begraver hunden eller katten på en djurkyrkogård eller gravplats avsett för husdjur, vilka finns lite överallt i landet.
Var och hur man får begrava sin hund varierar från kommun till kommun. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller när man ska begrava sin kära vän.
Var får jag begrava min hund?
Var man får begrava sin hund, katt eller smådjur ser olika ut från kommun till kommun.
Vissa kommuner tillåter att man begraver hund eller katt direkt på tomten eller trädgården, medan andra kommuner kräver att begravningen görs på en djurkyrkogård eller gravplats avsedd för hundar och katter. Du kan även behöva kremera ditt husdjur.
Att begrava sitt husdjur i skogen är inte okej, så länge du inte äger marken. Har hunden eller katten haft en smittsam sjukdom får man aldrig begrava djuret direkt då detta kan smitta andra djur i närheten.
Här nedanför kan du se var man får begrava sitt husdjur i de största kommunerna:
Stockholms kommun
I Stockholm får man inte begrava hund eller katt direkt på tomten eller trädgården. Husdjuret måste först och främst kremeras och sedan begravas på en av de djurkyrkogårdar som finns runt om i Stockholm.
Göteborgs kommun
I Göteborg får man begrava hunden, katten eller husdjuret direkt på tomten eller i trädgården så länge man gräver graven så pass djup så att andra djur inte kommer åt den (ca 1,5 meter djupt). Man kan även kremera sitt husdjur eller begrava husdjuret på en djurkyrkogård i Göteborg kommun.
Uppsala kommun
I Uppsala får man begrava hunden, katten eller husdjuret direkt på tomten eller i trädgården så länge man gräver graven så pass djup så att andra djur inte kommer åt den (ca 1,5 meter djupt). Efter begravningen ska begravningsplatsen markeras på en karta.
Linköpings kommun
I Linköping får man begrava hund, katt eller smådjur som kanin direkt på sin tomt eller trädgård. Djuret måste begravas minst 1 meter under marken så att andra djur inte kommer åt det.
Helsingborgs kommun
I Helsingborg får man begrava hunden, katten eller husdjuret på sin tomt eller trädgård förutsatt att graven är minst 1 meter djup. Man kan även begrava sitt husdjur på en djurbegravningsplats eller kremera djuret.
Norrköpings kommun
Döda hundar, katter eller andra mindre husdjur får begravas på tomten eller i trädgården om man bor i Norrköping. I kommunen finns även begravningsplatser speciellt avsedda för husdjur.
Jönköpings kommun
I Jönköping får man begrava hund eller katt i trädgården eller på tomten. Det finns även begravningsplatser runt om i Jönköping kommun, till exempel Axamo begravningsplats.
Umeå kommun
I Umeå kan du begrava ditt husdjur på din tomt eller trädgård. Tänk på att gräva ner djuret minst 1 meter under marken så att andra djur inte förstör graven. Du kan även kremera ditt djur eller använda en djurbegravningsplats.
Borås kommun
I Borås får man begrava husdjur på tomten eller i trädgården. Bor du i en lägenhet kan du antingen kremera ditt husdjur eller begrava det på djurbegravningsplatsen i Gässlösa i Borås.
Hur man begraver en hund, katt eller husdjur
Ska man begrava sitt husdjur själv, utan att kremera, är det viktigt att gräva ner djuret så pass långt att inget annat djur kommer åt graven. Se till att begrava djuret minst en meter under marken. Detta är en säkerhetsåtgärd för andra djur men också för att undvika att graven förstörs.
När man begraver sin vän kan det även vara bra att lägga kalk i graven för att undvika bakteriespridning.
Jag begravde min hund i trädgården och utsmyckade graven med stenar och blommor.
Vad kostar en begravningsplats?
Att begrava sin hund eller katt på en begravningsplats kostar vanligtvis mellan 100 och 300 kronor per år, beroende på vart du bor. Du behöver även oftast kremera ditt djur innan begravningen, vilket kostar omkring 1000 kronor.
Vad kostar det att kremera en hund?
Att kremera en hund kostar vanligtvis mellan 500 och 2000 kronor beroende på vart du bor och hur stor hunden är. En större hund är dyrare att kremera.